a

Proin gravida nibh vel velit auctor aliquet. Adenean sollicitudin, lorem quis bibendumi auctor, nisi elit consequat ipsum, necun sagiti tis sem nibh id elit. Duis sed odio sit amet nisi elit conseq sequat ipsum elit.

Image Alt

O NAS

Nasza historia

Browar Caminus mieści się w pieczołowicie odrestaurowanym budynku, powstałym pod koniec XIX wieku, w którym dawniej funkcjonowała mleczarnia. Jej komin był inspiracją dla jego nazwy (komin – łac. caminus).
To spełnienie marzeń właścicieli i piwowara, którzy od lat młodości marzyli o warzeniu piwa. I choć wychowywali się w innych czasach i dzieli ich znaczna różnica wieku, to los połączył ich pasje i postanowili stworzyć coś, co w dobie rewolucji piwnej będzie inne. To także kontynuowanie kąckiej tradycji piwowarskiej – w Kątach Wrocławskich warzono piwo już od XVII wieku, a browar funkcjonował do II wojny światowej.

DLACZEGO NASZE PIWA SĄ WYJĄTKOWE?

Ponieważ są warzone według własnych receptur na wysokiej klasy sprzęcie, z zachowaniem najwyższych standardów higieny produkcji. Nie są filtrowane, dzięki czemu nie zabija się ich natury.
SŁODY

Do każdego z naszych piw stosujemy unikatową kompozycję słodów. Są bazą naszych piw i stanowią o ich wyjątkowości. Współpracujemy z najbardziej uznanymi słodowniami w Polsce i Europie.

CHMIELE

Najwyższej jakości granulaty chmielowe z różnych stron świata są duszą naszych piw. Od polskich, poprzez klasyczne niemieckie i angielskie, po nowofalowe amerykańskie i nowozelandzkie.

WODA

Do celów technologicznych używamy kąckiej wody. Podlega ona zmiękczaniu w stacji uzdatniania. A woda to spiritus movens piwa, w końcu jest jej w nim najwięcej…

DROŻDŻE

Ponieważ produkujemy kilka, często skrajnie odmiennych gatunków piwa, do ich produkcji używamy różnych szczepów drożdży piwnych. Nadają one naszym piwom charakterystycznych aromatów i dopełniają chmielowy bukiet.

RECEPTURY

Autorskie receptury tworzone przez naszego piwowara, bazują na jego wyobraźni, doświadczeniu i wyczuciu smaku. Są ciągle udoskonalane.

WYPOSAŻENIE

Nowoczesny sprzęt to podstawa powtarzalnego procesu produkcji. Kompletne wyposażenie słoweńskiej produkcji jest przyjazne zarówno dla piwowara, jak i cieszy oko.

NASZ PIWOWAR

Naszym piwowarem jest Piotr Kisiel. Wiedzę technologiczną i piwowarską przyswoił podczas studiów na kierunkach Zarządzanie i Inżynieria Produkcji w Przemyśle Spożywczym na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu oraz Technologia Piwowarska na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu. Ponad pięć lat zdobywał doświadczenie i rozwijał pasję browarniczą jako piwowar oraz kierownik produkcji w jednym z pierwszych Wrocławskich Browarów Rzemieślniczych. Jest skromny, uśmiechnięty, ale bardzo pracowity i odważny w tworzeniu nowych koncepcji technologicznych oraz receptur piw. Jesteśmy przekonani, że wnosi ogromny wkład w budowanie marki piw z Caminusa.

Piotrek

BREW PUB

Przy Browarze istnieje również Brewpub, urządzony w stylu industrialnym, który oprócz piwnych wspaniałości oferuje szeroki wachlarz piwnych przekąsek. Po wcześniejszym umówieniu terminu, można również zwiedzić browar z piwowarem.

Do zobaczenia w Browarze Caminus – kierujcie się na najwyższy komin w Kątach Wrocławskich!